PEETER VAN COUDENBERGHE (1517-1599)

Quartier Latin

Geboren in Brussel in 1517, laat Peeter Van Coudenberghe zich in 1543 te Antwerpen als poorter inschrijven en begint een apotheek aan de Sint-Jacobsmarkt. Hij heeft veel contacten met allerhande geleerden uit zijn omgeving en legt in 1548 de eerste Plantentuin van de Nederlanden aan op een terrein langs de Vuylbeek, een waterstroompje dat de grens tussen Antwerpen en Borgerhout vormt. Bij de Val van Antwerpen in augustus 1585 wordt deze tuin vernield.


In 1568 geeft Van Coudenberghe een verbeterde en bijgewerkte versie uit van Valerius Cordus' Dispensatorium Pharmacorum omnium quae in usu potissimum sunt, dat door het Antwerpse stadsbestuur zowat een eeuw lang als de catechismus van de apothekers wordt beschouwd. Het wordt onder de titel Le Guidon des Pharmacien door André Caille in het Frans vertaald en tussen 1572 en 1575 in Lyon uitgegeven, waar ook een Latijnse vertaling verschijnt in 1579. In 1590 verschijnt in Leiden een versie van datzelfde werk, aangevuld met verklarende aantekeningen van Mathias de Lobel (Lobelius), die het eveneens in Lyon laat uitgeven in 1600. Maar dat heeft Peeter niet meer mogen meemaken, hij is het jaar tevoren in Antwerpen overleden.


Een door Lobelius van aantekeningen voorziene Nederlandse versie verschijnt in 1614 in Amsterdam met als titel Leytsman en Onderwijser der Medicynen. We zitten dan stilaan in het tijdperk van de farmacopeeën.


Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Toermalijn vzw