Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Dendermonde

MARC DE BRUYN (1924-2009)

Marc De Bruyn is op 21 juli 1924 geboren in de Aalstse deelgemeente Nieuwerkerke als eerste van drie kinderen van Albert De Bruyn en Zoë De Schutter. Na heel wat vijven en zessen mag Marc aan het Sint-Lucasinstituut in Gent een kunstopleiding gaan volgen, om die daarna voor te zetten in met lessen schilderen en beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten van Aalst. Marc De Bruyn behaalt de Driejaarlijkse Prijs van de Stad Sint-Niklaas en wordt in 1959 leraar beeldhouwen en tekenen aan de Aalstse academie.

Marc bewerkt steen, koper, ijzer en aluminium rechtstreeks op het ruwe materiaal. Daarnaast graveert hij penningen, ontwerpt glasramen en schildert aquarellen. Hij is op 13 december 1949 getrouwd met de kunstzinnige Lieve Walgraeve, die thuis wandtapijten maakt en stoffen weeft op haar weefgetouw. Achter hun huis in de Hoezekouterdreef in Aalst heeft Marc zijn atelier.


In 1956 wint Marc De Bruyn een internationale wedstrijd voor een ontwerp van een oorlogsmonument voor het Vredeplein in Aalst, dat hij in samenspraak met architect Stany de Neef zal realiseren. Hun Apocalyps is een driedelige constructie op zuilen, waarbij Marc in witte steen de vier ruiters van de apocalyps weergeeft in reliëf, plus tegen een van de zijden een bronzen vrouw, die zich over een slachtoffer buigt. Onder de constructie is een metalen schaal waarin een vlam ontstoken kan worden.


Marc De Bruyn is regelmatig betrokken geweest bij het beroemde carnaval van Aalst, ofwel Oilsjt. Hij heeft daarvoor in 1955 het paard Balatum ontworpen, als spot met Dendermonde, waar het Ros Beyaert de hoofdfiguur van de stedelijke Ommegang is. Tussen Aalst en Dendermonde heerst een zekere rivaliteit. Dat belet niet, dat Marc in 1959 ook een Ros Beiaardbeeld in Dendermonde mag plaatsen, zij het op een niet direct in het oog lopende plaats en vlakbij een opvallendere versie op een drukke rotonde. Twee jaar eerder zorgt De Bruyne voor nieuwe poppen van  Iwein van Aelst en Lauretta van Dirk van den Elzas, die reeds eeuwenlang als stadreuzen de carnavalsstoet openen. Jammer genoeg zijn Marcs scheppingen intussen verloren gegaan. Voor de carnavalsvereniging De Fassade Klasjers maakt hij in 1971 en 1974 herinneringspenningen. Eigenlijk waren die van 1974 bedoeld als munten voor een enorme automaat op hun carnavalswagen, maar de tragische dood van een der leden zorgt voor afgelasting van de deelname, waarna ook de vereniging zelf ontbonden wordt.


Tot zijn oeuvre behoren oorlogsmonumenten in Erembodegem en Aalst en in die laatste stad ook monumenten voor Priester Daens en B. Barrez. Verder heeft De Bruyn voor glasramen gezorgd in kerken te Aalst en Borcht-Lombeek. In Dendermonde staat nabij het station zijn stenen Ros Beyaert uit 1959, terwijl hij al eerder de spotversie voor de carnavalsstoet in Aalst had ontworpen, het Ros Balatum.


Niet enkel in België is er aandacht voor De Bruyne’s werk, ook in het aangrenzende Nederland, Frankrijk en Duitsland raakt zijn kleinere beeldhouwwerk verspreid en in Zweden en Bulgarije wordt ook tentoongesteld.

Op 25 februari 2009 is de in Aalst wonende beeldhouwer Marc De Bruyn overleden in het Sint-Elisabethziekenhuis in Zottegem.


Oeuvre (onvolledig):

1956

Apocalyps, witte steen en brons.

Winnend ontwerp van wedstrijd voor oorlogsmonument.

I.s.m. architect Stanny De Neef.

Vredeplein, Aalst.

1956

Glasramen en decoratie torenvoet voorgevel, witte steen.

Onze-Lieve-Vrouw ter Druivenkapel, Werfplein, Aalst.

1957

Daensmonument, witte steen.

Werfplein, aan Dender nabij O.-L.-Vrouw ter Druivenkerk, Aalst.

1959

Ros Beiaard, Franse steen.

W. Bruyninckxpark, Stationsstraat, Dendermonde.

1964

Sint-Catharina, patrones van Aalstse begijnhof, aluminium.

Ingangspoort Tuinwijk Begijnhof, Pontstraat, tegenover Kon. Lyceum, Aalst.

1966

Hoofdaltaar, witte natuursteen.

I.s.m. architect Luc Van den Broeck.

Sint-Martinuskerk-Winterkapel, Pieter Daensplein z/n, Aalst.

1999

Standbeeld Valerius De Saedeleer, brons.

Bij Stedelijk Museum ’t Gasthuys, Oude Vismarkt 13, Aalst.

1999

De Verteller - zitbeeld Louis Paul Boon, brons.

Binnentuin Stedelijk Museum ’t Gasthuys, Oude Vismarkt 13, Aalst.

????

Oorlogsmonument, witte steen.

Kaai / Termurenlaan, voor O.L.Vrouw Hemelvaartkerk,  Erembodegem.

????

Drie glasramen: O.-L.-Vrouw ter Rozen, Kruis van Christus, Saulus.

I.s.m. kunstglazenier Erik De Grom.

Sint-Pauluskerk, Botermarkt 63, Aalst.

????

Grafsteen autoscooter-exploitant B. Barrez, koper.

Kerkhof, Aalst.