Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Marche-en-Famenne

LOUIS-MARIE LONDOT (1924-2010)

De op 11 maart 1924 in Namen geboren Louis-Marie Londot heeft met zijn kunstwerken vele kerken en kapellen in de provincies Namen en Luxemburg verfraaid. Louis-Marie studeert aan de Academie van Schone Kunsten in Namen van 1938 tot 1944, vervolgens maakt hij studiereizen door Duitsland, Frankrijk en Italië, om daarna zelf les te gaan geven in tekenen aan het Belle-Vue college van Dinant en nadien aan de Sint-Maria Normaalschool in Brussel. Londot is stichtend lid van de kunstgroepen Axe 59 en Axe 66.

Aanvankelijk is hij een figuratief schilder, dan ontdekt Louis-Marie het abstract schilderen, terwijl hij steeds op grote doeken werkt met de materie die zich het best leent voor het beoogde werk op grote doeken met een minimum aan textuur. Nadien keert hij terug tot het figuratieve.


Gesteund door André Lanotte, secretaris van de dioscesane commissie voor religieuze kunst, neemt Louis-Marie Londot vanaf de jaren 1950 deel aan de stroom van nieuwe projecten voor de bouw en renovatie van kerken in de provincies Namen en Luxemburg. Zijn eigentijdse glasramen brengen kleur in de door architect Roger Bastin in die periode gebouwde kerken van Jehonville en Sart-en-Fagne, plus het groot-seminarie van Namen. Maar zijn glasramen geven eveneens een moderne toets aan talrijke oudere kerken, zoals de romaanse kerken van Waha, Corroy-le-Château en Bonneville, of de meer klassieke kerken als de Sint-Jozefskerk van Namen en een art deco-gebouw als de Sacré-Coeur van Saint-Servais.


Steeds op het terrein van religieuze kunst voert Londot heel wat opdrachten uit voor kruiswegen en wandschilderingen om de kerken van het dioscees op te fleuren. Hij schrikt er niet voor terug om retabels en ander ouder kerkmeubilair veelkleurig te herschilderen, daarbij aanknopend bij een verloren gegane traditie van voorbije eeuwen, waarbij de plattelandskerken in kleuren baadden. Het meest spectaculaire voorbeeld daarvan is de kleine kerk van Beho bij Gouvy, die hij in 1956 helemaal herschilderd heeft. In Namen neemt hij deel aan de restauratie van onder meer de kerken van Merlemont, Thynes en Laforêt. Alles bijeen dragen meer dan honderd Belgische kerken zijn kleurrijke handtekening.


Louis-Marie Londot heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder in 1960 de Hélène Jacquetprijs en in hetzelfde jaar de Prijs van de Stad Oostende en in 1965 de Olivettiprijs. Zijn werk is opgenomen in de verzamelingen van de Franse Gemeenschap te Brussel, de Belgische Staat eveneens in Brussel, het Museum voor Waalse Kunst in Luik en de collecties van de provincie en de stad Namen.

Marie-Louis Londot was dus niet alleen een schilder van kerken, hij was eveneens een meester in de abstracte kunst en portrettist, kortom een veelzijdig kunstenaar, die op 15 december 2010 in Bioul op 86-jarige leeftijd is overleden .


Oeuvre (onvolledig):

1955

Saint-Pierrekerk, Beho (nabij Gouvry).

Advies over kleurrijke schilderingen in rococostijl.

1956

Sacré-Coeurkerk, Chaussée de Waterloo, Saint-Servais (nabij Namen).

1957

Saint-Laurentkerk, Place Nestor Outer, Virton.

Drie glasramen: Pinksteren, Maria-ten-Hemelopneming, Doop van Jezus door Johannes.

1958

Saint-Étiennekerk, Place de l’Église, Waha.

Glasramen in koorabsis.

1959

Saint-Nicolaskerk, Merlemont.

Herschildering interieur.

1963

Saint-Lambertkerk, Rue des Marroniers, Corroy-le-Château.

Glasraam in koor met abstracte decoratie in 150 verschillende kleurtinten.

1967

Saint-Nicolaskerk, Chemin de Lisogne, Thynes (nabij Dinant).

Een neoromaanse kerk uit 1875 waar Louis-Marie Londot veertien staties van Alexandre Daoust restaureert.

1974

Saint-Remaclekerk, Place Roi Albert 1e, Marche-en-Famenne.

Glasramen.

1987

Saint-Antoinekerk, Warnach.

Gewelfschildering.

????

Saint-Firminkerk, Rue du Centre, Bonneville.

????

Notre-Dame de Villerouxkapel, Place du Marché, Vaux-sur-Sûre.

Glasramen.

????

Notre-Dame du Mont Carmelkerk, Vedoin-Centre.

????

Saint-Raymondkerk, Hollange.

Glasramen.

????

Sainte-Agathekerk, Laforêt.

Kleurrijke gewelfschildering.

Virton