Frits Schetsken

© foto : Danielle Janssens

FRITS SCHETSKEN

Frits Schetsken

Kunstschatkist

Toermalijn

Bollebooswicht

Kunstschuimer

Kunstspotter

Frits Schetsken verleende zijn taalkundige medewerking aan de drie delen van Het Groot Sinjorenboek.

http://www.artus.be

http://www.freddymichiels.com

1946, 14 oktober, de Tweede Wereldoorlog zindert nog na bij mijn geboorte, maar het leven in de stad van de ‘grote gloeilampenfabriek in het zuiden des lands’ trekt zich alweer nijver op gang. Eindhoven wordt meegezogen in de onweerstaanbare stroom van de Vooruitgang, waartegen weinig historisch stadsbeeld bestand blijkt. ‘Oud’ past niet in het discours van Eindhovense stadsplanners anno de jaren 1950 en 1960, oud is hier duidelijk ‘out’.


Journalistiek studeren in Utrecht wordt ook de eye-opener voor wat een verleden kan betekenen voor een stad, wanneer historie naadloos wordt ingepast in een eigentijdse omgeving. ‘Oud’ is in Utrecht een eerbiedwaardige term voor een patrimonium dat met zorg gekoesterd wordt. Wanneer toeval de weg plaveit van Utrecht naar Brussel, begint mijn verkenning van België met het RITCS als uitvalsbasis. Ik ontdek een land waar je ’s morgens kan aanspoelen op het strand van Oostende, ’s middags kan lunchen in de hoofdstad van Europa en ’s avond van die ervaringen kan bekomen langs een klaterend beekje in Ardense bossen – bijna te mooi om waar te zijn.


Langs plekken ‘vaut le détour’ toch nog toegekomen aan schrijven. Voor glossy tijdschriften van anderen, voor het eigen brouwseltje dat als “Bugatti” (1980-’84) zijn weg vindt naar een kleine schare van liefhebbers van kunstig woord en beeld, deels via de plaats waar alles in België samenkomt: het café.


Vandaag speel ik hier spoortrekker voor wie met mij wat brokjes België wil verkennen. Eigen achtertuintoerisme, rechttoe, rechtaan voor wie wat haastiger is, met zijpaden en enig oponthoud waar interesse het wint van tijd. We focussen op kunst, waar die door ons blikveld dartelt. Stap een verhaal naar keuze binnen uit een zich stilaan uitbreidend repertoire van Kunstschuimer-routes en Kunstspotter-plekken. Honger naar extra kennis wordt onderweg gestild door een Bollebooswicht (m/v), die er vast meer over weet. Gewoon even klikken om het hem/haar te laten verklikken.


En heb je een weerwoord? Hou het niet voor jezelf, laat het me weten. Heb je een vraag? Kom ook maar af, je weet nooit of het antwoord niet ergens in een van mijn schuiven ligt te wachten.